Nie marnujmy bezsensownie jedzenia

Przełom dwudziestego i dwudziestego pierwszego wieku przyniósł dla wielu krajów świata upragniony spokój i dobrobyt. Dzisiaj rzeczą niewyobrażalną byłoby gdyby w sklepach zabrakło podstawowych produktów żywnościowych. Żyje nam się lepiej, czasem chyba aż za dobrze.

Drugie życie odpadów spożywczych

odpady spożywczeBadania niezależnych ośrodków wskazują, że rocznie na świecie marnuje się miliard trzysta milionów ton jedzenia, stanowi to blisko jedną trzecią wyprodukowanej ogółem żywności. Pomimo, że jesteśmy daleko w tyle za krajami zachodnimi to i tak w Polsce wyrzuca się rocznie dziewięć milionów ton żywności. Większość z tego to odpady spożywcze pochodzące z sektorów produkcyjnych. Oprócz oczywiście kupowania z rozsądkiem i nie wyrzucania bezmyślnie pokarmu, co jeszcze możemy zrobić aby te wszystkie tony nie szły na marne? Okazuje się, że jest kilka sposobów na zagospodarowanie tego typu odpadów. Część z nich, odbierana jest i w skomplikowanym procesie przetwarzana na mączki, substraty do produkcji karmy dla zwierząt towarzyszących. Informacja o pochodzeniu źródła białka powinna być widoczna na etykiecie. Warto zwracać na to uwagę w sklepie, gdy kupujemy karmę dla naszych milusińskich. W ostatnim czasie pojawił się także ciekawy projekt spod skrzydeł Komisji Europejskiej. Dotyczy on wykorzystania odpadów spożywczych jako ekologicznego źródła biogazu. Powstały produkt paliwowy drugiej generacji może być wykorzystany jako paliwo do pojazdów lub też w elektrociepłowniach.

Dzisiejsze społeczeństwo jest takie a nie inne, chyba trzeba się pogodzić z problemem nadmiernej produkcji odpadów spożywczych. Warto jednak uczynić wszystko aby nie były to odpady bezwartościowe. Okazuje się że można ich użyć w dobrej sprawie i z korzyścią dla środowiska.