Ochrona upraw rzepaku

Rzepak to główna roślina oleista uprawiana przez rolników w Polsce. Należy do rośliny kapustowatych i posiada w swojej budowie cenne kwasy tłuszczowe. Oprócz zastosowań spożywczych, olej rzepakowy przetwarzany jest również na paliwo (biodeisel) lub na pokost wykorzystywany do impregnacji drewna. Jest także rośliną miododajną, z której pszczoły wytwarzają miód.

Programy ochrony upraw rolniczych rzepaku

program ochrony rzepakuPodczas okresu wegetacyjnego na polach rzepaku mogą pojawiać się liczne zagrożenia. Choroby i szkodniki mogą wyniszczać roślinę na poszczególnych etapach jej wzrostu. Mimo stosowania najlepszych technik agrarnych zapewniających właściwe prowadzenie plantacji oraz stwarzające optymalne warunki można nie uchronić się przed szkodliwymi czynnikami. Uprawę należy efektywnie chronić poprzez dobranie najlepszych metod działania i środków ochrony roślin. Podczas poszczególnych faz rozwoju rośliny pojawiają się różnego rodzaju niebezpieczeństwa. W niektórych okresach wiele z nich występuje łącznie. Zagrożenia te to choroby, szkodniki i chwasty. Najrozsądniejsze jest wykorzystanie takich narzędzi jak program ochrony rzepaku. Dobrze ułożony program pozwala na zapewnienie bezpieczeństwa uprawy rzepaku. Jeśli wykorzystane zostaną odpowiednie środki możemy uzyskać zadowalające plony lub w przypadku bardzo silnej inwazji czynników szkodliwych uratować przeważającą część plonów. Systematyczne stosowanie środków ochrony zgodnie z programem pozwala osiągnąć wymierne korzyści.

Obecnie dostępnych jest wiele programów ochrony rzepaku. Profesjonalne i skuteczne środki takie jak herbicydy, fungicydy i pestycydy użyte według określonych schematów są niezbędnym elementem ochrony. Zastosowanie ich zgodnie z wytycznymi, a więc w określonych fazach wzrostu rośliny znacząco zmniejsza straty wynikające z presji czynników patogennych.